Wasdroger advies Wasdroger advies
Ben je op zoek naar een nieuwe wasdroger, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten bij de aanschaf? In deze... Wasdroger advies

Ben je op zoek naar een nieuwe wasdroger, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten bij de aanschaf? In deze koopgids ontdek je de verschillende soorten wasdrogers en krijg je tips voor het selecteren van een geschikte wasdroger.

Ontdek de wereld van wasdrogers
Wasdrogers zijn er in veel soorten en maten, maar kunnen in de basis worden verdeeld in drie categorieën:
Afvoerdrogers
Condensdrogers
Warmtepompdrogers

Deze drie soorten wasdrogers werken met verschillende technieken, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Afvoerdrogers
Een afvoerdroger voert de warme lucht die vrij komt tijdens het droogproces af via een opening naar buiten. De luchtafvoerbuis heeft een doorsnede van ongeveer 10 centimeter en in de praktijk gebeurt het dan ook vaak dat de luchtafvoerslang via een open raam naar buiten wordt geleid. De luchtafvoerslang kan ook via een muur- of dakdoorvoerrooster naar buiten worden geleid.Dit is dan ook de reden dat dit type droger niet voor ieder huishouden geschikt is. Wanneer er geen afvoermogelijkheid bestaat, valt deze optie af. Het voordeel van een afvoerdroger is dat bijna alle pluisjes uit het wasgoed direct naar buiten worden geblazen, waardoor voor deze wasdroger minder onderhoud nodig is.

+ Lage aanschafprijs
+ Weinig onderhoud
– Niet zo energiezuinig
– Niet geschikt voor huishoudens zonder afvoermogelijkheid naar buiten

Condensdrogers
Een condensdroger kun je overal in jouw huis plaatsen, want er is geen afvoermogelijkheid naar buiten nodig. Dit type wasdroger werkt als volgt: eerst wordt in de droger lucht langs een verwarmingselement geblazen. Daarna wordt de opgewarmde lucht gebruikt voor het drogen van het wasgoed. Vervolgens komt dezelfde lucht in de condensor terecht. De condensor wordt gekoeld door omgevingslucht, waardoor condenswater ontstaat. Dit water wordt opgevangen en een speciale condensbak in de wasdroger. Deze bak moet na iedere droogcyclus worden geleegd. De pluisjes uit het wasgoed worden opgevangen in de condensor, waardoor je deze één keer per maand goed moet afspoelen. Daarnaast moet na iedere droogbeurt het pluizenfilter worden schoongeveegd. Wanneer je de condensdroger op deze manier onderhoudt, blijven de prestaties jarenlang optimaal.
+ Kan in ieder huishouden worden gebruikt, ook wanneer er geen luchtafvoermogelijkheid is.
– 1x per maand moet de condensor worden gereinigd
– Na iedere droogcyclus moet het pluizenfilter worden schoongeveegd.

Warmtepompdrogers
Een warmtepompdroger werkt met dezelfde techniek als een condensdroger, enkel wordt met behulp van een pomp de opgewarmde lucht steeds opnieuw gebruikt. Hierdoor hoeft de droger minder lucht op te warmen en daardoor bespaar je op energiekosten. De warmtepompdroger is het zuinigste type wasdroger dat op de markt verkrijgbaar is. De aanschafprijs van een warmtepompdroger ligt wat hoger, maar op de langere termijn is een warmtepompdroger goedkoper in gebruik dan een afvoer- of condensdroger. Gebruik je de droger meer dan twee keer per week? Dan is het interessant om te kiezen voor het voordeel van een warmtepompdroger. Wanneer je de droger minder dan twee keer per week aan zet, is het prijsverschil tussen een warmtepompdroger en een condensdroger te verwaarlozen.
+ Zeer energiezuinig
+ Kostenbesparing door het lage verbruik
– Hogere aanschafprijs

Vulgewicht
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe wasdroger is het vulgewicht een goede specificatie om het assortiment met elkaar te vergelijken. Welk vulgewicht bij jouw persoonlijke situatie past, is afhankelijk van de grootte van het huishouden en wasgedrag. Een vulgewicht van 5 tot 6 kg kan geschikt zijn voor huishoudens met één tot twee personen. Als je kiest voor het drogen in kleine ladingen, is een vulgewicht van 5 tot 6 kg geschikt. Wanneer je wasgoed wilt drogen voor het hele gezin of als je enkel de droger aanzet in het weekend, is het beter om te kiezen voor een wasdroger met een vulgewicht van 7 tot 8 kg. Een handige vuistregel bij het bepalen van het juiste vulgewicht is dat wasgoed enkel goed kan drogen als er genoeg ruimte in de droogtrommel is. Hoe groter het vulgewicht, hoe kleiner de kans is dat de droger te vol beladen is en de was daardoor niet meer goed droogt. Als jij de droger bij voorkeur wilt gebruiken voor het drogen van handdoeken en dekbedovertrekken is het aan te raden om te kiezen voor een vulgewicht van minimaal 9 kg.

Geluidsniveau
Tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe wasdroger is het belangrijk om ook het geluidsniveau in acht te nemen. Een verschil van 3 dB betekent namelijk een verdubbeling of halvering van het geluid. Vroeger waren de verschillen in geluidsniveaus tussen verschillende modellen niet zo groot, maar tegenwoordig worden steeds meer wasdrogers uitgerust met een invertermotor. Dit type motor is koolborstelloos en werkt zuiniger en krachtiger dan een traditionele motor. Daarnaast zijn veel fabrikanten zodanig overtuigd van deze technologie dat zij 10 jaar garantie op de motor bieden.

Duurzaam drogen
Duurzaam drogen is niet alleen een belangrijk onderwerp voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Let daarom bij het kiezen van de juiste wasdroger op het energielabel. Hierop wordt onder andere weergegeven hoeveel stroom de wasdroger verbruikt en hoe droog het wasgoed uit de trommel komt. Wasdrogers met energielabel A+++ zijn de zuinigste op de markt. Ook de wasdrogers met energielabel A++ en A+ worden beschouwd als energiezuinig. Wasdrogers met een A-label of lager zijn niet energiezuinig.
Overige belangrijke specificaties

Naast het type wasdroger, het vulgewicht, geluidsniveau en het energielabel zijn er nog andere belangrijke specificaties waar je op kunt letten bij de aanschaf. Er zijn wasdrogers die zijn uitgerust met vochtigheidssensoren, waardoor de vochtigheidsgraad van het wasgoed tijdens het gehele droogproces wordt gemonitord. Op basis van deze gegevens wordt, indien nodig, automatisch het wasprogramma aangepast. Hierdoor kun je besparen op energie en tijd.

Vroeger was het drogen van wollen wasgoed in een wasdroger een echte no-go. Uit angst voor krimpen of slijtage werd wollen wasgoed enkel aan de lucht gedroogd. Tegenwoordig zijn er drogers met specifieke wolprogramma’s die jouw wollen wasgoed van een zeer zachte droogbehandeling kunnen voorzien. Luxe wasdrogers met een wolprogramma zijn uitgerust met een Woolmark-certificaat. Dit certificaat betekent dat de wasdroger geschikt is voor het drogen van wollen wasgoed.

Daarnaast zijn er condens- en warmtepompdrogers met een zelfreinigende condensor. Zoals eerder genoemd moet de condensor eens per maand worden afgespoeld met water. Dit is een vorm van onderhoud die nog weleens vergeten wordt en daarom is de zelfreinigende condensor ontworpen. Een zelfreinigende condensor verlengt de levensduur van jouw wasdroger.
Als je optimaal gebruik wilt maken van een dalurenstroomtarief kun je het beste kiezen voor een stille wasdroger met startuitstelfunctie. Hierdoor kun je de wasdroger zo programmeren dat het droogprogramma ’s nachts wordt gedraaid, waardoor je kosten kunt besparen op energie.

Sommige wasdrogers zijn voorzien van een opfris- of luchtprogramma, waarmee je gemakkelijk en snel muffe geuren en lichte sigarettenrook uit jouw wasgoed kunt halen. Hiermee kun je een wasbeurt besparen. Daarnaast scheelt het in tijd, energiekosten en slijtage aan het kledingstuk.
Er zijn wasdrogers die beschikken over een stoomprogramma. Dit helpt bij het verwijderen van geuren en het gladmaken van kreukels in het wasgoed. Sommige merken benoemen deze functie als SteamCare.

Nog geen reactie geplaatst.

Be first to leave comment below.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *