Wasmachine advies Wasmachine advies
Is jouw wasmachine toe aan vervanging, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe? In... Wasmachine advies

Is jouw wasmachine toe aan vervanging, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe? In deze koopgids ontdek je welke wasmachine voor jou geschikt is en krijg je diverse tips.

Meten is weten
Voordat je op zoek kunt gaan naar een nieuwe wasmachine is het belangrijk om de ruimte op te meten. Er zijn verschillende formaten wasmachines, waardoor er altijd een type is dat bij je past.Hieronder lees je welke wasmachine bij bepaalde afmetingen past:
60 cm breed en 60 cm diep: Als je deze ruimte beschikbaar hebt voor een wasmachine kun je kiezen voor een standaard voorlader wasmachine.
40 cm breed en 60 cm diep: Deze ruimte leent zich voor een bovenlader of een smalle wasmachine.
60 cm breed en 34,5 – 45 cm diep: In deze ruimte kun je een minder diepe wasmachine plaatsen.

Let op: Controleer altijd of er in de ruimte een aansluiting voor de wasmachine bestaat en check of de waterleidingen geschikt zijn voor de watertoevoer naar de wasmachine.
Tip: Als je weet hoeveel ruimte beschikbaar is voor jouw wasmachine kun je tijdens online oriëntatie filteren op voorlader, bovenlader of bepaalde afmetingen.

Kilo’s en trommelinhoud
Wasmachines bestaan in veel soorten en maten. Een wasmachine met een vulgewicht van 5 kg kan minder wasgoed tegelijk wassen dan een machine met een vulgewicht van 8 kg. Maar hoe weet je welk vulgewicht bij jou past? En past in iedere wasmachine met een bepaald vulgewicht dezelfde hoeveelheid was?

Het vulgewicht dat bij je past hangt af van het aantal wassen dat je per week draait. Hieronder vind je een overzicht:

Minder dan 4 keer per week: Een wasmachine met een vulgewicht van 5 of 6 kg volstaat als je niet zo vaak wast.
4 – 6 keer per week: Als je met deze frequentie wast, kun je het beste kiezen voor een wasmachine met 7 kg vulgewicht. Hierin past een reguliere was, maar ook grotere items zoals een dekbed kun je hierin wassen.
Meer dan 6 keer per week:Wanneer je dagelijks wast, kun je het beste kiezen voor een vulgewicht van 8 tot 10 kg. In zo’n wasmachine past extra veel wasgoed en ook grote items was je gemakkelijk schoon.

Aan de hand van bovenstaande richtlijnen krijg je een beeld van het vulgewicht dat bij je past. Echter hangt het vulgewicht van een wasmachine niet altijd samen met de trommelinhoud. De trommel van de ene wasmachine met 5 kg vulgewicht kan veel groter zijn dan die van een andere wasmachine met hetzelfde vulgewicht. Het is dus ook belangrijk om op te letten hoeveel liter in de trommel past en je niet enkel te laten leiden door het vulgewicht.

Stoffen en programma’s
Bij aanschaf van een nieuwe wasmachine is het goed om aandacht te besteden aan welke programma’s bij jou en jouw garderobe aansluiten. Als je in het bezit bent van wollen kleding is het een aanrader om te kiezen voor een wasmachine met een speciaal wolprogramma. De meeste wasmachines zijn uitgerust met specifieke programma’s voor diverse soorten stoffen. Zo vind je op bijna elke wasmachine een programma voor katoen en voor synthetische stoffen. Er zijn ook wasmachines met speciale anti-allergie-programma’s waarbij jouw wasgoed extra diep gereinigd wordt.
Je kunt natuurlijk kiezen voor een wasmachine met een ruime keuze in wasprogramma’s, maar ook hierbij is het belangrijk om te kijken naar welke programma’s bij jou passen. Er zijn wasmachines met wel tachtig programma’s, maar als je er slechts drie van gebruikt is dat niet nodig.
Als je het lastig vindt om het juiste programma in te stellen of als je daar geen tijd voor hebt, kun je kiezen voor een wasmachine met beladingsherkenning en automatische programma’s. Zulke wasmachines kunnen het vulgewicht en de soort stof in de trommel meten. Op basis van deze informatie schakelt de wasmachine automatisch het juiste programma in. Er zijn zelfs wasmachines die op basis van het vulgewicht en de soort stof de temperatuur en tijd van het meest geschikte wasprogramma kunnen aanpassen.

Droogresultaat en toerental
Als je op zoek gaat naar een wasmachine dan kom je apparaten tegen met verschillende toerentallen. Zo’n toerental geeft aan hoe snel de wasmachine kan centrifugeren. De snelheid waarop de wasmachine centrifugeert, heeft invloed op hoe droog jouw wasgoed uit de trommel komt. Een handige vuistregel is: hoe hoger het toerental, hoe droger het wasgoed uit de trommel komt. De meeste wasmachines centrifugeren op maximaal 1400 toeren per minuut, maar er zijn ook varianten die met 1200, 1600 of zelfs 1800 toeren per minuut centrifugeren.

Wassen in stilte
Ben je op zoek naar een wasmachine die je ook kunt laten draaien terwijl je slaapt? Kies dan voor een wasmachine met een laag aantal decibel. Het verschil in geluidsniveau tussen wasmachines is erg groot. De stilste wasmachines produceren tijdens het centrifugeren een geluidsniveau van 66 dB, terwijl er ook wasmachines bestaan die een geluidsniveau van 79 dB of meer bereiken. Het verschil tussen een paar decibel is erg groot, omdat het geluid bij iedere 3 dB extra verdubbelt. Een wasmachine die een geluidsniveau van 70 dB produceert is dus twee keer zo stil als een apparaat dat 73 dB bereikt.

Duurzaamheid en energie
Bij aanschaf van een nieuwe wasmachine is het verstandig om goed naar het energielabel te kijken. De energielabels lopen uiteen van klasse D t/m A+++-50%, waarbij klasse D de laagste klasse is. Zo’n energielabel geeft aan hoeveel energie en water de wasmachine gebruikt en laat ook het aantal decibel zien dat tijdens een wascyclus wordt geproduceerd. Elke klasse boven klasse D verbruikt 10% minder energie dan de klasse ervoor. Zo kun je dus met een hoog energielabel flink besparen op jouw energiekosten.
Naast de keuze voor een energielabel is het ook belangrijk om te kijken naar de duurzaamheid van een wasmachine. Zo bevat een koolborstelloze wasmachine minder onderdelen dan een traditionele wasmachine met koolborstels en daardoor is een koolborstelloze wasmachine minder gevoelig voor slijtage. Niet alleen de motor is hierbij belangrijk, ook de behuizing en schokdemping van het apparaat spelen een rol. Als de wasmachine goede balanscontrole en schokdemping bevat, zal het apparaat minder bewegen en wordt resonantie van onderdelen verminderd waardoor ze langer mee gaan.

Wasmachine en wasdroger stapelen?
Als je ruimte wilt besparen, kun je ervoor kiezen om je wasmachine en wasdroger op elkaar te stapelen. In dit geval is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van beide apparaten. Wanneer je een nieuwe wasmachine én een nieuwe droger wilt aanschaffen, is het aan te raden om voor bijpassende producten te kiezen. Zo weet je niet alleen zeker dat het mooi staat, maar ook past het vulgewicht van jouw wasmachine en droger bij elkaar en kun je ze gemakkelijker stapelen. Het stapelen van jouw wasmachine en droger kun je het beste doen met behulp van een stapelkit ofwel tussenstuk. Met deze accessoire blijven beide apparaten stabiel op elkaar staan.

Wasmachine met WiFi?
Wil je de wasmachine kunnen bedienen op afstand? Kies dan voor een wasmachine met WiFi. Deze wasmachine kun je op afstand besturen met een app en kun je dus in- en uitschakelen wanneer je maar wilt. Wasmachine-apps geven vaak ook inzicht in gunstige daluren waarop je het beste kunt wassen om energie te besparen. Als je echt voor gemak wilt kiezen, kun je het beste een bijpassende wasdroger aanschaffen. Er zijn wasdrogers en wasmachines met WiFi die met elkaar kunnen communiceren over de inhoud van de trommel. Een wasdroger kan automatisch het programma van de wasmachine overnemen en jouw wasgoed op de gewenste manier drogen.

Nog geen reactie geplaatst.

Be first to leave comment below.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *